Contact
  • Kori on tyhjä
Lataa
INSPIRAATIO

PALISADE BAY

BROOKLYN X
UPPER BAY X
JERSEY X

New Yorkissa sijaitsevassa Palisade Bay suunnitelmassa yhdistyy kuhiseva suurkaupunki maalaukselliseen laguuniin ja luodaan ilmastollisesti turvallinen linja rannikon tiheään rakennettujen kaupunkien eteen.

Atlantin rannikolla sijaitseva New York ja sitä ympäröivät saaret ovat erityisen alttiina napajäätiköiden sulamisen aiheuttamille tulville. Merenpinta nousee ja meriveden lämpiäminen lisää hirmumyrskyjen vaaraa Atlantilla. On vain ajan kysymys, milloin vesimassat saapuvat New Yorkin rannikolle.

Maailmanlaajuisten ilmastonmuutosten seurauksena hirmumyrskyt ja merenpinnan nousu uhkaavat monia maailman satamakaupunkeja ja tämä on haaste nykyajan kaupunkisuunnittelijoille.

Tätä ajatellen ovat Latrobe-tiimi ja amerikkalainen Institute of Architects järjestäneet työpajoja, joissa tehdään ehdotuksia kuinka kaupunkisuunnittelussa voidaan käyttää hyväksi vedenpinnan nousua ja rikastuttaa kaupunkeja sen sijaan, että ne vain suojattaisiin vettä vastaan.

Design

Ehdotuksessa rannikko katkaistaan Upper Bayn ympärillä ja kaupunkien muotoa muutetaan merkittävästi.

Palisade bay 460

Tulva-alueet

Keinotekoisia kosteikkoja, jotka muistuttavat alkuperäistä luontoa, luodaan pitkin rannikkoa Bayonnen ja Jerseyn luo NewYorkissa ja Red Hookin, Sunset Parkin ja Gowanus Canalin luo Brooklynissa. Nämä patoalueet toimivat tietynlaisina biosuodattimina, jotka ottavat vastaan vuoroveden ja sadeveden sekä vedessä olevat saasteet. Alueesta muodostuu myös asuinpaikka erilaisille eliöille sekä toisalta katseenvangitsija ja vihreät keuhkot kaupungin asukkaille.

Aallonmurtajat ja luiskat

Merelle rakennetaan paalujen varaan aallonmurtajia ja luiskia, niin että vesi pääsee virtaamaan vapaasti niiden alta. Rakennelmat toimivat puskurialueena pitkin rannikkoa ja ne voivat tasoittaa veden tason muutoksia.

Saaret ja luodot

New Yorkia ympäröivät jo saaret, esim. Ellis Island ja Liberty Island. Uusien saarten luominen tarjoaa mahdollisuuden tasoittaa huomattavalla tavalla vedenpinnan muutoksia.

Drawings 460

Visionäärit

Museum of Modern Art, NY ja yhdistynyt PS1 Contemporary Art Center Gallery kutsuivat viisi poikkitieteellistä arkkitehtien, insinöörien ja maisema-arkkitehtien muodostamaa tiimiä työskentelemään ehdotusten parissa kahdeksan viikkoa kestäneissä työpajoissa, joiden päätyttyä ehdotukset pantiin näytteille.